Časť osadenstva posádky havarovaného lietadla v Maďarsku bola z Prešova

20.01.2006 Prešov

Prešov 20. januára (TASR) - Medzi 43 osobami na palube slovenského vojenského lietadla AN-24, ktoré havarovalo včera v Maďarsku, bolo 13 vojakov z Prešova. Pre TASR to uviedli neoficiálne zdroje blízke vojenským a civilným kruhom v útvaroch mechanizovanej brigády (mb) generála Rudolfa Viesta, ktorej veliteľstvo sídli v Prešove.

Veliteľ mb Ján Salaganič sa zatiaľ ku katastrofe nevyjadruje. Čaká aspoň na predbežné výsledky vyšetrovania havárie a najmä identifikáciu jej obetí. Na budove veliteľstva visí od dnešného rána čierna zástava. Veliteľ Vojenskej polície v Prešove Peter Čech pre TASR povedal, že sa spolupodieľajú na vyšetrovaní celej havárie.
Podľa dostupných zdrojov pripadne veliteľstvu mb v Prešove najsmutnejšia záležitosť - oznámiť pozostalým správu o úmrtí
ich blízkych. Podľa slovenských oficiálnych informácií bolo na palube havarovaného lietadla aj 28 vojakov vracajúcich sa v rámci rotácie z vojenskej misie KFOR v Kosove. Prešovská mb v rámci Ozbrojených síl SR za ňu zodpovedá a to prostredníctvom útvaru v Trebišove. Vo výcvikovom období roku 2005 bol dislokovaný na miesto určenia už v poradí siedmy kontingent. Celému slovenskému kontingentu velil Ľuboš Balucha, bývalý náčelník štábu mb. Odborný výcvik ôsmej spoločnej česko-slovenskej jednotky KFOR sa skončil v októbri.
Prešovská mb je zodpovedná aj za prípravu a výstavbu jednotky na vykonávanie stráženia v priestore nasadenia v Bosne a Hercegovine v misii nazvanej Althea. Príslušníci mb sa podieľajú ešte na misiách Iracká sloboda, ISAF v Afganistane, UNFICYP na Cypre a UNDOF na Golanských výšinách.
 

Vyberte región